Ajankohtaista

REMONTIN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS EKOLOGISESTI

Ekologisuus on suuri trendi kodin remonteissa ja kasvattaa pikku hiljaa suosiotaan myös Suomessa. Eikä turhaan, sillä esimerkiksi keittiö on materiaalimäärältään ja budjetiltaan olennaisimpia kodin remontteja. Koska keittiösuunnitteluun pitää joka tapauksessa panostaa myös budjetti-, toimivuus- ja monista muista näkökulmasta, on myös ekologisuus tekijä, joka kannattaa pitää mielessä päätöksiä tehdessä.

VANHOJEN MATERIAALIEN UUDELLEENKÄYTTÖ

Vanhoja kaapistoja tai huonekaluja ei kannata heittää pois, sillä ne voi myydä eteenpäin. Moni hakee esimerkiksi mökille edullisia kaapistoja, eikä halua laittaa remonttiin paljoa rahaa. Keittiössä voidaan arvioida vanhojen runkojen uudelleenkäytön mahdollisuus, jos tarkoituksena ei ole tehdä suurempia muutoksia. Monesti teettämällä uudet ovet tai työtaso vanhaan rakenteeseen saadaan keittiön ilme laitettua täysin uusiksi, jos syy keittiöremonttiin on ajanmukaistaminen. Oviakaan ei tarvitse aina vaihtaa, sillä suurinta osaa materiaaleista voidaan tuunata maalaamalla. Sen sijaan kodinkoneissa vanha ei aina ole hyvä: uudemmissa laitteissa on usein parantunut energiatehokkuus, joka säästää niin sähkölaskua kuin energian turhaa kulutusta.

TOIMIVA JA EKOLOGINEN KEITTIÖ

Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu keittiö kestää käytössä vuosia tai vuosikymmeniä. Kannattaa kartoittaa, millainen keittiö kestää tyylillisesti ja toiminnallisesti aikaa ja välttää räikeimmät ohimenevät trendit. Toimivassa keittiössä työskentelytasoja sekä säilytystilaa on riittävästi. Kaikilla astioilla, kattiloilla ja keittiövälineillä on paikkansa. Avaintoiminnot on sijoiteltu loogisesti työskentelytilan ympärille sopiville korkeuksille ja jätteen kierrätys on tehty helpoksi.

Ekologinen keittiö tarkoittaa ennen kaikkea tilaa, joka on suunniteltu kestämään. Nykykodeissa keittiö ei olekaan pelkkä ruuanlaittopaikka, vaan tila, jossa viihdytään, kokoonnutaan ja joka usein on myös selvästi yhteydessä viereiseen olohuoneeseen avokeittiöiden yleistyttyä. Ruuanlaiton ja pienempien kotitalouksien suosion yleistyminen on myös lisännyt keittiön roolia uutena ”olohuoneena”, jossa tehdään töitä, seurustellaan ja vietetään aikaa. Siksi tilaratkaisuiden suunnitteluun kannattaa panostaa. Rustholli auttaa sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan toimivan keittiön tai muun kodin tilan. Huomioimme ekologisuuden ja annamme vinkkejä miten esimerkiksi vanhat huonekalut voidaan kierrättää tai jopa hyödyntää remontin toteutuksessa.