Toimiva kodinhoitohuone

Onko pyykinpesuun ja silittämiseen vaikeaa löytää motivaatiota? Yritä ajatella kodinhoitohuoneesi mieluummin mahdollisuutena kun uhkana: sen, jonka kotoa irtoaa neliöitä tähän kodin unohdettuun huoneeseen, kannattaa ottaa tilasta kaikki hyöty ja ilo irti. Kodinhoitohuoneen ei tarvitse olla tylsä ja persoonaton: suunnittele tila käytännölliseksi, mutta pysy tyylillesi uskollisena.

SUUNNITTELUN KULMAKIVIÄ

Perustoiminnot: pyykit, kuivaus ja silittäminen ovat yleensä tilan tärkeimpiä funktioita. Suunnittele tilanjako perustoimintoja silmälläpitäen.

Mitä muuta tilassa tehdään: onko sinulla lemmikkejä, lapsia tai vaikka harrastus, jonka välineiden huoltoon tarvitaan ekstratilaa? Haluatko yhdistää kodinhoitohuoneeseen ompeluhuoneen tai huoltaa urheiluvälineitä? Mieti, mitä erityistarpeita juuri sinulla on kodinhoitohuoneelle: suurempi teräslavuaari tai vaikka kaksi pyykkikonetta saattavat tulla tarpeeseen.

Säilytysratkaisut: kodinhoitohuoneen neliöt kannattaa hyötykäyttää vähintään lakanoiden, pyyhkeiden, pyykkien ja siivousvälineiden säilyttämiseen. Tehokas lajitteluratkaisu sekä puhtaalle- että likapyykille nopeuttaa pyykkiurakkaa ja erilaiset tekstiilit saavat varmemmin oikeanlaista huoltoa pesijästä riippumatta. Vaatehuone voi olla fiksua sijoittaa kodinhoitohuoneen viereen.

ERGONOMIALLA ON MERKITYSTÄ

Huolehdi, että tilassa on helppo liikkua ja mukava työskennellä. Siivoamisen tulee olla mukavaa keholle, ja erityisesti usein toistuva tekeminen tulee suunnitella niin, ettei keho mene jumiin tai rikkoudu. Oikealla korkeudella olevat työtasot pitävät huolen siitä, etteivät niska ja hartiat jumiudu pyykätessä ja silittäessä, ja pyykkikoneeseen tai kuivausrumpuun kurottelun voi estää nostamalla kodinhoitokoneita lattiarajasta. Silittäminen käy kätevämmin ja varmemmin, kun silityslaudalle ja -raudalle on oma mekanisminsa suunniteltuna. Pyykkien ripustustelineille kannattaa suunnitella tarpeeksi tilaa: seinään kiinnitettynä ne eivät haittaa liikkumista. Jos seisominen tuntuu raskaalta ja edessä on pitkä siivousurakka, hanki tilaan säädettävä satulatuoli. Kaunis ja pehmeä matto tuo kompaktiin tilaan viihtyisyyttä ja on mukava jalkojen alla.

ÄLÄ TYYDY TYLSÄÄN RATKAISUUN

Kodinhoitohuone on huone, jonka sisustukseen voi suhtautua samalla tavalla kuin muidenkin huoneiden sisustamiseen. Usein on vallalla ajatus valkoisesta ja kliinisestä huoneesta, vaikka oman viihtyvyyden kannalta voi miettiä niin materiaaleja kuin värejäkin uudesta näkökulmasta: tulisivatko pyykit silitettyä varmemmin, jos kodinhoitohuone olisi oman tyylinen ja kaunis? Piristä huonetta huonekasvilla, radiolla tai muulla yksityiskohdalla, joka saa sinut viihtymään. Jos et tykkää siivota kliinisessä valossa, vaihda valaistus pehmeämmäksi. Persoonallisia kaapistoja voi etsiä keittiöosastolta, jolloin tyyleissä on reippaasti valinnan varaa. Tapetoi tila näyttävästi tai hanki tilaan värikkäät kodinhoitokoneet, kaakeloi välitila persoonallisesti tai lisää moderniin tilaan taidetta tai kaunis kattolamppu.

Suunnitteletko kotiisi pientä pintaremonttia tai kunnon täysuudistusta? Pyydä Rustollin kokeneelta remonttitiimiltä ilmainen remonttisuunnitelma!