Saunan siivous

Kun hoidat saunaasi oikein ja peset sen säännöllisesti näillä ohjeilla, pysyy se raikkaana ja kestää käytössä vuosia.

KUIVATA SAUNA AINA KÄYTÖN JÄLKEEN

Varmin tapa taata saunan pitkäikäisyys on huolehtia puupaneelien ja lauteiden kuivattamisesta jokaisen saunakerran jälkeen. Jätä sauna päälle vielä noin puoleksi tunniksi saunomisen jälkeen ja jos saunassasi on kuivausventtiili, avaa se. Noin 30 minuuttia löylyjen jälkeen tuuleta sauna avaamalla saunan ovi tai ikkuna. Älä kuitenkaan tuuleta heti saunottuasi, koska tällöin sauna viilenee nopeasti eikä ehdi kuivua kunnolla. Jotkut heittävät löylyvettä myös seinille, mikä ei tee hyvää paneloinneille, joten heitä vettä jatkossa vain kiukaalle.

Käyttämällä aina laudeliinaa saunoessa ja peseytymällä ennen saunaan menoa pidennät lauteiden käyttöikää. Pese sauna pari kertaa vuodessa seuraavilla ohjeilla.

PERUSTEELLINEN JA OIKEAOPPINEN SAUNAN SIIVOUS

– Aloita siirtämällä irtotavara pois saunasta ja imuroimalla lattia sekä lauteet. Tarvittaessa harjaa pitkävartisella harjalla katto ja seinät pölystä.

– Lauteet: Saunan pesussa tärkeintä on tehdä se niin, että puumateriaalit tykkäävät. Lämmin vesi avaa puun huokoset, joten kastele sauna ensin lämpimällä vedellä kauttaaltaan, vaikkapa suihkun avulla, niin se on valmis pestäväksi. Pese pehmeällä harjalla tai saunapesurilla käyttämällä hellävaraista, puulle tarkoitettua pesunestettä pesuvedessä. Heikosti emäksiset, kloorittomat aineet sopivat tähän, kuten Mäntysuopa. Harjaa puun syitä pitkin. Lauteiden alapinnat ja seinät saat harjattua helposti laituriharjalla tai muulla pitkävartisella harjalla. Huuhtele lopuksi viileällä vedellä, niin puunsyyt sulkeutuvat. Lattialastalla saat vetäistyä ylimääräiset huuhteluvedet lauteilta ja nopeutat saunan kuivumista.

– Lattia: Jos saunassa on kaakeloitu lattia, pese laattojen saumat kovemmalla harjalla tai karhealla pesusienellä. Käytä joko yleis- tai saumanpuhdistusainetta tähän. Koko lattian voit pestä helposti tavallisella parkettimopilla tai laituriharjalla sekä yleispesuaineella.

– Raikas tuoksu kuuluu saunaan: tyhjennä ja pese siis lattiakaivo desinfioivan klooripuhdistusaineen kanssa.

– Puhdista lasiovi lasinpesunesteellä ja mikrokuituliinalla ja viimeistele siivous pyyhkimällä saunan pienet osat kuten kahvat ja lamppuritilät rätillä ja yleispuhdistusaineella.

HUOLLA LISÄKSI

Saunan lauteet tulisi käsitellä kunnossa pysymisen takia parafiiniöljyllä pari kertaa vuodessa pesun jälkeen: saatavilla on myös sävytettyjä saunan suoja-aineita, jos saunan ilmettä haluaa kohentaa. Kannattaa kysellä lauteille sopivista öljyistä rautakaupassa. Muista myös tarkistaa, ovatko lauteet tukevasti kiinni seinissä: ruuvit pitää välillä kiristää, koska ne löystyvät lämpötilan ja kosteuden vaihtelun takia. Kiuaskivet eivät myöskään ole ikuisia, vaan ne rapautuvat ajan kuluessa ja menettävät lämmönjohtokykynsä. Tarkista kivien kunto, jos löylyissä ei tunnu olevan tehoa, ja vaihda ne tarvittaessa.

Suunnitteletko pienempää tai suurempaa saunaremonttia? Pyydä ilmainen remonttisuunnitelma oikealla olevalla lomakkeella Rusthollin kokeneelta remonttitiimiltä.